top of page

Dvojna merila mednarodnega kazenskega sodišča (ICC)


Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je zadolženo za procesiranje najhujših zločinov, vključno z vojnimi zločini in genocidom. Vendar so nedavni dogodki v zvezi z morebitnim nalogom za prijetje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja sprožili vprašanja o doslednosti in nepristranskosti pristopa ter delovanja mednarodnega kazenskega sodišča.


Združene države tej odločitvi sodišča ostro nasprotujejo, saj menijo, da ICC nima pristojnosti nad Izraelom in da bi uveljavitev takega naloga spodkopala prizadevanja za mir v regiji.


Kritiki opozarjajo, da nasprotovanje ZDA dejanjem mednarodnega kazenskega sodišča v zvezi z Netanjahujem nakazuje na dvojna merila v mednarodnem pravosodju.


Mednarodno kazensko sodišče je na primer preganjalo primere, povezane s konflikti v nekdanji Jugoslaviji, kot so sojenja Slobodanu Miloševiću, Radovanu Karadžiću in Ratku Mladiću. Ta sojenja naj bi dokazala zavezanost mednarodnega kazenskega sodišča, da odgovorni odgovarjajo za hude zločine, ne glede na njihov politični status ali pripadnost.

Vendar pa zdaj, ko bi moral ICC na podoben način obravnavati odgovorne za množično pobijanje nedolžnih otrok in drugih v Gazi, pa se postavlja vprašanje o doslednosti in nepristranskosti Mednarodnega kazenskega sodišča.

7 views0 comments
bottom of page